15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitica din sistemul bugetar agită sindicatele

Politica din sistemul bugetar agită sindicatele

Sindicaliştii reproşează guvernanţilor că sunt inconsecvenţi, anunţând reduceri de personal de 10% în sistemul bugetar concomitent cu mărirea numărului de posturi de conducere.

Sindicaliştii de la Federaţia SED LEX au sărit la gâtul guvernanţilor pe tema politicilor de personal din sistemul bugetar. Zilele trecute, preşedintele federaţiei, Vasile Marica, a reproşat miniştrilor că au supradimensionat schemele de personal cu posturi de conducere, ceea ce ar duce la cheltuieli în plus de la buget. Aceasta, în condiţiile în care guvernul anunţa reducerea cu 10% a personalului bugetar din această toamnă. „În ultima lună şi jumătate, guvernul a dat hotărâri, semnate atât de Tăriceanu, cât şi de ministrul muncii, prin care au creat 9.000 de funcţii de conducere în procesul de reorganizare a administraţiei publice, ce au atras automat mai mulţi bani de la bugetul de stat“, a spus preşedintele federaţiei, citat de un cotidian central.

 

Deficit de personal în Dolj

 

Potrivit lui Marica, această decizie s-ar bate cap în cap cu aceea a reducerii personalului bugetar anunţată de guvern.

Liderul sindical a explicat şi care ar fi efectele ei: „Fiecare direcţie şi funcţie de conducere nou-înfiinţate creează obligativitatea constituirii de noi posturi în cadrul compartimentelor de contabilitate, personal administrativ, achiziţii publice, juridic şi duce la mărirea cheltuielilor cu salariile, deoarece fiecărei funcţii de conducere nou-înfiinţate îi corespunde o indemnizaţie cuprinsă între 20 şi 50%“.

În consecinţă, sindicaliştii au cerut guvernului să stopeze concursurile de angajare atât pentru funcţiile de conducere, cât şi pentru cele de execuţie, până la clarificarea situaţiei. În Dolj, liderii sindicali locali spun că în unele instituţii există deficit de personal, în special de posturi de execuţie. „Pe plan local, sunt unele instituţii care au deficit de 10% la personal, aşa cum este, spre exemplu, cazul în sistemul protecţiei copilului. În problema reducerii de personal, partenerii sociali nu au fost consultaţi. Cred că ei vor să rezolve problema pensiilor, pentru care nu au finanţare. Problema este că şi aşa în sistemul bugetar salariile sunt mici şi oamenii pleacă“, a afirmat Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice (SAP) Dolj, afiliat la SED LEX.

În Primăria Craiova, spre exemplu, organigrama nu este completată. În prezent, se organizează concursuri atât pentru posturi de execuţie, cât şi pentru funcţii de conducere. „Trebuie ocupate funcţiile de director adjunct la Urbanism, dar şi de director la Direcţia de Proiecte şi Programe, plus alte opt posturi de execuţie. În prezent, primăria are 470 de angajaţi şi avem 50 de posturi de conducere“, a afirmat Ioan Acrivopol, şeful de la resurse umane.

Sindicatul atacă şi el afirmaţiile făcute recent de guvernanţi. „La noi în administraţie, raportul este de patru funcţionari publici la mia de locuitori. În UE este de 15 – 16. Aşa că este deficit, plus că sunt prost plătiţi. Pentru sectoarele mai bine plătite, oamenii pleacă din administraţie din cauză că se câştigă puţin“, a afirmat Ovidiu Vilcea, liderul funcţionarilor din primărie. La rândul său, ministrul muncii, Paul Păcuraru, a afirmat că în perioada 2004 – 2007 numărul de posturi din administraţia locală a crescut cu 74%, dar că numărul de posturi ocupate ar fi la latitudinea consiliilor locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS